Waarom doen scheidingen pijn, zelfs als je het wilde?

VragenCategorie: VragenWaarom doen scheidingen pijn, zelfs als je het wilde?
Avataranoniemevraag Staf asked 2 jaar ago
Wat maakt scheidingen zo pijnlijk, zelfs als we weten dat ze het beste zijn?
AvatarJulia Staf replied 2 jaar ago

Er zijn een paar redenen waarom een scheiding pijn kan doen, zelfs als je wilde dat het gebeurde. Ten eerste is er het feit dat we gehecht raken aan de mensen met wie we het dichtst bij staan. We investeren zoveel emotie in onze relaties dat het moeilijk kan zijn om het los te laten – zelfs als we weten dat het het juiste is om te doen.

Ten tweede kan het uitmaken van een relatie een reeks pijnlijke emoties losmaken, zoals verdriet, woede, eenzaamheid en verraad. Deze emoties kunnen heel sterk zijn en nog weken of zelfs maanden na de breuk blijven hangen.

Ten slotte hebben veel mensen het gevoel dat ze een deel van zichzelf verliezen na een relatiebreuk. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze gefaald hebben of dat ze niet goed genoeg zijn. Deze gevoelens kunnen zeer schadelijk zijn en is er daarom soms wel begeleiding voor nodig.

1 Antwoorden
AvatarEmma Staf answered 2 jaar ago
Het is moeilijk om iets los te laten dat ooit een groot deel van je leven was. Als een relatie eindigt, voelt het alsof een groot deel van jezelf ook weg is. En ook al was jij degene die het uit wilde maken, toch doet het pijn omdat je iets verliest dat belangrijk voor je was. De meeste mensen spenderen maanden of zelfs jaren aan het opbouwen van hun relatie. Dus als ze uiteindelijk eindigen, is het alsof je een stuk van jezelf verliest. En daarbovenop is er de angst om alleen te zijn... de angst om nooit iemand anders te vinden die van je zal houden en je weer compleet zal laten voelen. Dat kan heel beangstigend en overweldigend zijn, en daarom kan een scheiding zo pijnlijk zijn.