Iedereen slaapt met regelmaat ruim 8 uur lang. Daarom zijn heel wat mensen benieuwd naar hoe je diepe slaap precies werkt. Je hebt namelijk verschillende soorten van slapen. Het is daarom goed om te kijken hoe en wanneer je precies op een bepaalde manier slaapt. 

We leggen je hier precies uit wat slapen is en wat diepe slaap is. Zo weet je precies wat er met je hersenen gebeurt wanneer je in je bed ligt te slapen. Op die manier leer je ook hoe je je ritme kunt verbeteren. 

Wat is slapen precies en wat is diepe slaap?

Slapen kent iedereen wel, maar weet je ook precies waarom je slaapt? Je slaapt eigenlijk om je lichaam en geest te herstellen. Vooral tijdens je diepe slaap en je rem slaap gebeurt dit. Het is dan de bedoeling dat je lichaam herstelt om alles de volgende dag weer aan te kunnen. 

Al je spieren gaan in de slaaptoestand ontspannen en bent je veel minder bewust van wat er om je heen gebeurt. De prikkels die er binnen zouden kunnen komen, worden gewoon weg door de hersenen geblokkeerd, zodat jij heerlijk kunt slapen. Goed slapen is dan ook zeer belangrijk voor onze gezondheid. 

Waarom moeten we slapen en ook een diepe slaap in gaan?

Er zijn verschillende redenen waarom slapen en vooral diepe slaap zeer belangrijk is. Je hersenen hebben namelijk de rust nodig om alles goed te kunnen verwerken wat er die dag gebeurd is. Je hersenen zijn dan vooral bezig met het verwerken van alle prikkels van die dag. 

Je lichaam daarentegen bezig met verwerken van alles wat je fysiek gedaan hebt. Je lichaam is namelijk je spieren aan het herstellen, zodat jij ze de volgende dag weer goed kunt gebruiken. Dit is erg belangrijk, want anders blijven je spieren steeds verzwakken. We moeten dus slapen om spieren op te bouwen, maar ook om ze te behouden.

Verschillende slaapfases 

We hebben niet maar één soort slaap. We slapen in verschillende fases. Om precies te zijn slapen wij allemaal in 4 verschillende fases en daarna komt er ook nog eens de rem slaap. Elke fase is nodig om goed uit te kunnen rusten en een van die fases is de diepe slaap. 

De fases worden opgedeeld in 4 fases, omdat elke fase noodzakelijk is om op een fijne en goede manier te slapen. Hieronder leggen we je precies uit welke fases er zijn en wat er met je hersenen gebeurt als je deze fase in gaat. 

Fase 1: De inslaapfase 

De eerste fase is de in slaap val fase. Dit is het moment dat je wilt gaan slapen. Je bent dus eigenlijk een beetje aan het zweven tussen slapen en wakker zijn. Dit kan een paar minuten duren, voordat je echt daadwerkelijk in slaap kan gaan vallen. 

Eerst zijn er nog grote hersengolven aanwezig, omdat je eerst nog klaarwakker bent. Hoe verder je deze fase in komt, hoe meer rustige hersengolven aanwezig zijn. Uiteindelijk worden de hersengolven steeds rustiger en val je dus in slaap. Dit zijn nog drie fases voor de daadwerkelijke diepe slaap. 

Fase 2: De lichte slaapfase  

De lichte slaapfase is een fase waarin je nog vrij licht aan het slapen bent. Je slaapt dus wel daadwerkelijk, maar je bent nog niet in een diepe slaap. Deze fase duurt meestal een uur en als je wakker wordt in deze fase, denk je gewoon dat je niet geslapen hebt. 

Zodra er helemaal geen grote hersengolven zijn, kom je dus in een lichte slaap. Wanneer er nog wel grote hersengolven aanwezig zijn, slaap je dus nog niet. Je hersenen zijn dan druk bezig met in slaap vallen, maar dit kan bij de een wat langer duren dan bij de ander. 

Fase 3: De overgangsfase

In fase drie zit je in de overgangsfase. Dit is een overgang van de lichte slaap naar de diepe slaap. De overgang kan tot een kwartier duren. De hersengolven worden steeds trager tot er uiteindelijk geen snelle hersengolven meer te vinden zijn. Dan ga je langzaam maar zeker in de overgang van de lichte slaap naar een diepere slaap. 

In deze overgang wordt je ademhaling rustiger en gaat je hart wat minder snel kloppen. Al je spieren gaan ontspannen, zodat je een rustige diepe slaap in kunt gaan. Je bent in deze fase minder goed wakker te krijgen en het voelt al meer dat je geslapen hebt als je nu wakker wordt. 

Fase 4: De diepe slaap fase 

Na alle drie de fases kom je eindelijk in de diepe slaapfase. Hierin rust je pas echt uit en ga je een goede nachtrust tegemoet. Deze fase is echt bedoeld om goed uit te rusten en hierin gaan je hersenen ook de mogelijkheid nemen om zoveel mogelijk te verwerken. 

Je lichaam gaat reserves opbouwen voor de volgende dag en is druk bezig om alles van die dag te herstellen. In deze fase wil je niet gewekt worden, want dan word je erg verward wakker. 

De rem slaap 

De rem slaap is een deel van je slaap die je krijgt zodra je lichaam weer terug gaat naar de beginnende fase. In de rem slaap kun je dromen en zullen je ogen snel heen en weer schieten. Dit wordt ook wel de Rapid Eye Movement genoemd. De rest van je lichaam is wel helemaal ontspannen. 

In je rem slaap verwerk je veel gegevens en dit is ook de fase waarin je emotioneel kunt herstellen. Het is dus misschien wel nog een belangrijkere fase dan dat de diepe slaap is. Het is vooral belangrijk om per nacht voldoende te slapen om alle fases 2 keer mee te kunnen maken. 

De diepe slaap is voor je herstel 

De diepe slaap is dus zeer belangrijk om voldoende te kunnen herstellen. Het is dus van groot belang voldoende te slapen en wel de diepe fase in te kunnen duiken. Anders kan je lichaam zichzelf als nog niet voldoende herstellen. 

Een cyclus duurt ongeveer 4 uur. Daarom wordt er aangeraden om 8 uur te slapen. Dan kun je twee keer deze cyclus door. Op die manier is je lichaam het meest uitgerust en kan je lichaam ook het meeste herstellen. Dit zorgt voor een positief effect op je lichaam.