Gespleten haar is een veelvoorkomend probleem bij mensen met lang haar en kan diverse oorzaken hebben. Het kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld hitte, chemische behandelingen en een slechte voeding. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit probleem aan te pakken en gespleten haar te voorkomen. In dit artikel vind je praktische tips om je haar gezond te houden en gespleten haar te voorkomen. Ook lees je meer over de rol van conditioner bij het voorkomen van gespleten haarpunten en hoe je gespleten haar kunt behandelen. Lees snel verder!

Wat zijn gespleten haarpunten?

Gespleten haarpunten ontstaan doordat de buitenste laag van het haar, de cuticula, beschadigd raakt. Dit kan komen door bijvoorbeeld het gebruik van hete stylingtools zoals een föhn of stijltang, te vaak borstelen, het gebruik van schadelijke haarproducten, of door het eten van ongezond voedsel. Gespleten haarpunten zijn te zien aan kleine spleetjes die aan het uiteinde van een haarlok zitten.

Hoe voorkom je gespleten haar?

Om gespleten haar te voorkomen, kun je het gebruik van hitte styling tools verminderen en kiezen voor natuurlijke haarstijlen zoals vlechten en paardenstaarten. Ook is het aan te raden om een hydraterende conditioner te gebruiken die past bij jouw haartype en agressieve haarproducten met sulfaten en alcohol te vermijden. Zo blijft het haar zacht en gezond en wordt beschadiging voorkomen.

Hoe behandel je gespleten haar?

Geen paniek als je last hebt van gespleten haarpunten, want er zijn gelukkig verschillende manieren om het probleem aan te pakken. Allereerst is het slim om regelmatig naar de kapper te gaan om beschadigd haar te laten knippen. Hierdoor worden de gespleten haarpunten verwijderd en krijgt het haar weer de kans om gezond te groeien. Let er wel op dat je niet te veel van de lengte af laat knippen, tenzij je natuurlijk een compleet nieuwe look wilt. Ten tweede is het aan te raden om een voedend haarmasker te gebruiken om het haar te hydrateren en te voeden. Zo kan het haar de juiste voedingsstoffen opnemen en wordt het sterker en gezonder.

De rol van conditioner bij gespleten haar

Een conditioner is een onmisbaar product als het gaat om het voorkomen van gespleten haarpunten. Het zorgt ervoor dat het haar gezond en zacht blijft, en beschermt tegen beschadiging. Belangrijk is wel om te kiezen voor een hydraterende conditioner die past bij jouw haartype, zoals een zilver conditioner. Zo weet je zeker dat het haar de juiste voedingsstoffen krijgt. Door de conditioner regelmatig te gebruiken, geef je het haar de extra boost die het nodig heeft om er op zijn best uit te zien en bescherm je het tegen verdere beschadiging. Succes!