Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een officieel document dat aangeeft of iemand wel of geen strafbaar feit heeft gepleegd. Het kan nodig zijn om een VOG aan te vragen als je bijvoorbeeld gaat werken in een functie waarin je met kwetsbare groepen werkt, zoals kinderen of ouderen. Maar hoe kun je eigenlijk een VOG aanvragen? Omdat we steeds vaker zien dat werkgevers hun toekomstige werknemers vragen een VOG te kunnen overleggen, is het goed eens wat verder in de aanvraagprocedure te duiken. Dus heb je een VOG nodig of wil je gewoon weten hoe het zit? Dan ben je hier aan het goede adres.

De reden van het aanvragen van een VOG

Het aanvragen van een VOG kan om twee redenen zijn. De eerste is omdat je bijvoorbeeld wilt gaan werken of wonen in het buitenland en je hiervoor een visum moet aanvragen. Je zult dan vaak ook een VOG moeten kunnen overleggen om te laten zien dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd in de afgelopen 5 jaar. Een vog aanvragen zonder werkgever is dus wel degelijk mogelijk en komt vaker voor dan je denkt. De andere reden is natuurlijk een stuk voor de hand liggender en dat is omdat het verzoek vanuit de toekomstige werkgever komt. Door vooraf te vragen om een VOG, voorkom je dat je straks iemand binnen je organisatie hebt rondlopen die je liever niet had gehad. Nu is het niet helemaal uit te sluiten, maar verklein je in ieder geval wel de kans.

VOG digitaal aanvragen

Nu je weet wat de reden is van het aanvragen van een VOG, is het goed te kijken hoe deze aanvraag nu in de praktijk in zijn werk gaat. Je kunt je VOG op twee manieren aanvragen, waarvan er één digitaal is. Vraag je een VOG aan op verzoek van je werkgever, dan is het belangrijk dat hij of zij de aanvraag voor je klaarzet. Je ontvangt dan een mail met een link, waarna je moet inloggen met je digid. Op deze manier verifieer je dat jij de daadwerkelijke persoon bent die de aanvraag doet en zal er aanvullend om nog wat informatie worden gevraagd. Nadat de aanvraag is ingediend en is betaald, kun je deze kosten in vrijwel alle gevallen declareren en krijg je ze netjes teruggestort. Nu is het wachten op de daadwerkelijke uitslag, die vaak binnen een paar weken na de aanvraag volgt.

VOG aanvragen bij de gemeente

Ben je niet zo van het digitale? Dat kan! Gelukkig kun je daarom ook je VOG aanvragen bij de gemeente. Belangrijk is wel dat je vooraf even een afspraak maakt, omdat de meeste gemeentehuizen niet altijd geopend zijn. Je vog aanvragen gemeente doe je vervolgens bij de balie burgerzaken, waarna je net als dat je de aanvraag online doet, ook binnen afzienbare tijd bericht krijgt of je een VOG krijgt toegewezen ja of nee. Belangrijk is wel dat je dit tijdig doet, aangezien het kan zijn dat de werkgever het kunnen overleggen van een VOG als voorwaarde stelt voordat je kunt beginnen.