Koffie is een overheerlijk drankje. Toch kan het best lastig zijn om vast te stellen welke koffie nu het best bij jou past. Van espresso tot filterkoffie, van flat white tot latte macchiato – je hebt veel soorten. Waar kun je op letten in je zoektocht naar de perfecte koffie?

Uitproberen maar

De beste manier om te achterhalen welke koffie je wilt drinken, is door zoveel mogelijk soorten uit te proberen! Varieer bijvoorbeeld qua merk, want iedere koffiemaker kiest weer voor een net wat andere smaak. Zo is de Italiaanse koffiesmaak geliefd, waar je voor gaat met Lavazza koffie. Maar er is nog veel meer om aan te denken. Blijf niet direct bij de eerste, de beste koffiesoort hangen, maar proef juist zoveel mogelijk verschillende soorten. Dat is ook meteen een leuk experiment!

Lichte of donkere branding

Waar je ook op kunt letten, is de branding van de koffie. Er is een onderscheid tussen koffie met een lichte of een donkere branding. Koffie met een lichtere branding is wat frisser en zuurder van smaak, terwijl koffie met een donkerdere branding juist meer bitter smaakt. Hierin is geen goed of fout, maar het is een kwestie van voorkeur. Doorgaans is filterkoffie lichter gebrand dan espresso. Dat is iets om rekening mee te houden.

Met of zonder cafeïne

Wil je je koffie met of zonder cafeïne drinken? Hoewel koffie met cafeïne de standaardoptie is, wordt het ook steeds gebruikelijker om koffie zonder cafeïne te drinken. Cafeïnevrije koffiebonen zijn net zo lekker, en maken koffie juist voor iedereen geschikt. Ook als je gevoelig bent voor cafeïne, kun je zo namelijk toch lekkere koffie drinken. Het is tevens een idee om hiertussen af te wisselen: start de dag met koffie met cafeïne, en eindig de dag met koffie zonder cafeïne.

Met of zonder suiker (of zoetje)

Waar de een de koffie het liefst helemaal zwart drinkt, kiest de ander toch graag voor wat suiker of een zoetje erin. Probeer ook hier weer verschillende opties uit. Met name als je de smaak van koffie te bitter vindt, is wat suiker een uitkomst.

Met of zonder melk

Naast suiker kun je ook melk aan je koffie toevoegen. Denk aan een scheutje koffiemelk, dat is snel gecombineerd. Maar nog wel smaakvoller is een cappuccino of een latte macchiato. En heb je al eens van een cortado of een flat white gehoord? Steeds meer mensen maken thuis af en toe zo’n traktatie. Het is eenvoudiger dan je wellicht denkt. En het is een feestje om thuis zo’n luxe kopje koffie te drinken! Maar het moet natuurlijk wel passen bij jouw smaak.

Gemak of controle

Het draait met name om smaak, maar ook om de bereiding van de koffie. Doorgaans maken we een onderscheid tussen gemak of controle bij de bereiding. Wie gemak belangrijk vindt, gaat voor koffiecups of -pads. Daarmee staat je kopje koffie snel voor je klaar! Maar je hebt hiermee weinig controle over de precieze smaak. Vind je dat juist belangrijk? Dan is een pistonmachine meer iets voor jou, waarbij je over iedere stap in de bereiding kunt nadenken. Het kost wel wat tijd en moeite om zo’n apparaat te leren kennen, maar er wordt ook wel gezegd dat je hiermee de beste koffie kunt maken. Het gaat erom wat jouw wens is!