Je keelchakra bevindt zich in het kuiltje van de hals waar de sleutelbenen samenkomen en is het vijfde chakra. Hiermee is deze chakra verantwoordelijk voor onze zelfexpressie, creativiteit en communicatie met andere mensen. Het keelchakra heeft een specifieke relatie met het vermogen om geluid te produceren. De keelchakra staat in nauw verband met je stem, met spreken, zingen en het vermogen om je (gevoelens) te uiten. 

Als je keelchakra geblokkeerd is ben je bang wat anderen van je vinden, heb je angst om jezelf te uiten, je durft niet goed te spreken of je hebt het gevoel dat je niet vrij kunt ademen. Deze blokkade komt vaak voort uit een dieperliggende oorzaak. Bijvoorbeeld als je negatieve gevoelens zoals verdriet en boosheid niet uit. Door emotioneel of lichamelijk misbruik kan je keelchakra ook geblokkeerd raken. Als je keelchakra geblokkeerd is, stroomt er minder energie door naar de bovenste twee chakra’s, je kan je hierdoor eenzaam voelen. 
Lichamelijk kan je de volgende klachten ervaren:
– onverklaarbare pijnlijke schouders of een stijve nek
– Keelpijn
– Heesheid
– Een ontsteking aan het strottenhoofd en de stembanden
– Oorpijn
– Gebitsproblemen
– Schildklierproblemen

Met deze tips kun je proberen een keelchakra blokkade op te heffen!

Wil je graag jouw keelchakra weer openen en de blokkade opheffen, dan hebben we een aantal tips voor je:

– Probeer regelmatig te mediteren. Door te focussen op jezelf en naar binnen te keren maak je contact met wie je bent. Zo leer je vanuit je hart te communiceren en je gevoelens te uiten.  
– Schrijf je gevoelens en emoties op, ook wel journaling genoemd. Focus op de positieve dingen en noteer waar je dankbaar voor bent.
– Luister naar muziek, probeer zelf muziek te maken of ga naar een klankschaalsessie. Geluid heeft een helend effect op de keelchakra. Dus zing lekker, dit kan gewoon thuis, of onder de douche of neem zangles als je dat leuk vindt. Het gaat hier niet om het wel of niet goed kunnen zingen, maar om het gebruiken van je keel. 
– Lach vaker, kijk een comedy of andere video’s daar je om moet lachen. Ze zeggen niet voor niks; lachen is gezond.
– Probeer eens yoga, en dan vooral de cat and cow pose, de fish pose en de schouderstand.
– Er zijn verschillende ademhalingsoefeningen die je kunt doen om je keelchakra te openen. Oefeningen zoals uyaji, leeuwenadem en de humingbee zijn hiervoor goede oefeningen.
– En onze laatste tip is het gebruiken van de kleur blauw. De kleur blauw stimuleert namelijk je keelchakra. Draag blauwe kleding of verf een muur in huis blauw.

Naast deze tips is het ook altijd goed om uit te vinden wat de dieperliggende oorzaak is van jouw keelchakra blokkade. Als je weet wat de oorzaak is kan je hier aan werken. 

Edelstenen als ondersteuning voor jouw keelchakra

Edelstenen werken ondersteunend op jouw chakra’s. Voor het ondersteunen en helpen van jouw keelchakra kan je het beste lichtblauwe stenen of stenen die lichtblauw bevatten gebruiken. Voorbeelden van edelstenen die jouw keelchakra kunnen ondersteunen zijn angeliet, aquamarijn, blauwe calciet en de blauwe chalcedoon.