Kurkuma is een kruid uit India en wordt gewonnen uit de plant Curcuma Longa. Andere veelgebruikte namen zijn geelwortel, knoejit en turmeric. Het werkzame deel in kurkuma is de stof curcumine. Kurkuma is familie van de gember, een kruid dat ook veel gezondheidsvoordelen heeft. In India en Zuid-Azië wordt kurkuma al lange tijd gebruikt om het lichaam te zuiveren en ingezet bij klachten zoals eczeem, reuma en artrose. Kurkuma wordt ook toegepast binnen de Ayurvedische en Chinese geneeskunde.

Kurkuma wordt veel gebruikt voor een smaak- en kleursensatie. Met de gele kleur ziet je eten er spectaculair en kleurrijk uit. Kurkuma geeft je maaltijden een milde, aromatische en licht bittere smaak. Ideaal voor in curryś maar ook in soepen, door je rijst of in wokgerechten. Door ook zwarte peper te gebruiken, versterk je de werking van de kurkuma. 

De gezondheidsvoordelen van kurkuma

Kurkuma wordt gezien als een natuurlijke ontstekingsremmer en krachtige antioxidant. Kurkuma kent vele gezondheidsvoordelen. We zetten ze hier voor je op een rijtje:

– Kurkuma is een sterke antioxidant. Hiermee beschermt kurkuma tegen schadelijke gevolgen van vrije radicalen (ziekteverwekkende deeltjes). Zoals bijvoorbeeld veroudering, door het gebruiken van kurkuma rem je dit proces. 

– Kurkuma werkt ontstekingsremmend. Veel mensen hebben (kleine) ontstekingen in hun lichaam. Stress en ongezonde voeding zijn voorbeelden van veroorzakers van ontstekingen in je lichaam. In principe merk je weinig van deze kleine ontstekingen totdat ze zo heftig worden dat het chronisch wordt. Denk aan alzheimer en de spierziekte MS.

– Kurkuma beschermt tegen hart- en vaatziekten. Het verlaagt je slechte cholesterol in je bloed, hierdoor stroomt je bloed beter en is de kans op verstopte bloedvaten en dus hart- en vaatziekten veel kleiner.

– Kurkuma en kanker. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat kurkuma een remmende werking heeft op de ontwikkeling van kankercellen. Daarnaast lijkt kurkuma de werking van bestraling te versterken en het effect van chemotherapie te versterken. 

– Kurkuma is een natuurlijke pijnstiller die je kan gebruiken bij bijvoorbeeld reuma of artrose. 

– Kurkuma kan je inzetten als je last heb van je spijsvertering. 

-Kurkuma reinigt de lever en helpt bij detoxen. 

– Kurkuma bevat een stofje dat jouw geheugen verbetert. 

– Kurkuma kan helpen tegen depressieve gevoelens en als je medicatie slikt tegen depressie kan kurkuma dit effect verbeteren. Maar vraag altijd eerst je huisarts om advies. 

– Kurkuma kan helpen bij afvallen. Je bloedsuikerspiegel wordt stabiel gehouden door kurkuma en hierdoor worden de koolhydraten uit jouw voeding omgezet in vet, dit voorkomt dat ja aankomt.

Al deze gezondheidsvoordelen zijn onderzocht maar er wordt nog steeds onderzoek gedaan. Maar we kunnen wel concluderen dat het gebruik van kurkuma een positief effect kan hebben op (lichamelijke) klachten.

Kurkuma als supplement

Kurkuma kan je dus goed gebruiken in de keuken als smaak- en kleurversterker en zeker ook voor alle gezondheidsvoordelen die het kruid bevatten. Maar wil je echt de therapeutische effect ermee bereiken dan is het goed om kurkuma in capsulevorm in te nemen. Capsules met kurkuma extract en zwarte peper extract zijn dan goed om als supplement in te nemen. Zorg er wel voor dat je een goed supplement aanschaft, er is ook veel rommel op de markt te koop.