Menstruatieklachten, de meeste meiden hebben hier wel mee te maken. Deze kunnen variëren van nauwelijks aanwezig tot hevige pijn. Dit zijn de meest voorkomende klachten:
– Buikpijn
– Emotioneler dan anders
– Een opgeblazen gevoel
– Last van duizeligheid
– Misselijk gevoel, soms met braken of diarree

Meer dan de helft van de meiden heeft last van deze klachten en vooral op de eerste twee dagen van de menstruatie. Na deze eerste dagen zwakt het af of verdwijnt ze helemaal. Een klein deel van de meiden heeft in de eerste dagen zoveel last van klachten dat ze thuis moeten blijven van werk of andere verplichtingen. 

Het is ook mogelijk om andere klachten te ervaren die te maken hebben met de menstruatiecyclus. Je kan last hebben van de volgende klachten:

– Middenpijn, dit is rond de 14e dag in de cyclus, dit is het moment dat de eisprong plaatsvindt. Deze pijn kan een paar minuten duren of zelfs een paar uur. 
–  Uitblijven van de menstruatie, dit kan duiden op een zwangerschap, maar dit kan nog meer oorzaken hebben. Denk aan stress, snel afvallen, te veel lichaamsbeweging, een hormonale stoornis, het eten van te veel drop of overgewicht. 
– Het premenstrueel syndroom. Meiden die hier last van hebben, hebben deze klachten vooral in de periode voorafgaand de menstruatie. Klachten zijn van psychische aard zoals emotioneel, geïrriteerd of depressief. Lichamelijke klachten zijn de pijnlijke borsten, opgeblazen gevoel, gewichtstoename door vochtophoping of het krijgen van huidproblemen. Zodra de menstruatie op gang is gekomen, verdwijnen de meeste klachten weer. 

Tips om menstruatieklachten te verminderen

Er zijn een aantal tips om je menstruatieklachten te kunnen verminderen. Dit is fijn om te doen zodat je minder hinder ervaart. Natuurlijk kan je altijd paracetamol slikken om de pijn te verlichten, maar  probeer zeker de onderstaande tips uit en ontdek wat goed helpt voor jou.

Leg een warme kruik op je buik of je onderrug
Neem een lekker warm bad
Doe een paar ontspanningsoefeningen
Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Heb je vooral last van het premenstrueel syndroom, probeer dan het volgende om de klachten te verminderen:

– Verlaag je zoutinname, gebruik minder zout in je eten
– Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
– Probeer je stress te verminderen en leer technieken om met je stress om te gaan. 

Zo zal je merken dat je klachten minder zullen zijn.

Veel voorkomende menstruatieklachten: hier moet je op letten!

De meeste menstruatieklachten die vrouwen ervaren zijn onschuldig. Mocht je een van de volgende klachten ervaren, breng dan een bezoek aan de huisarts om je klachten te laten onderzoeken.

– Bij een menstruatie die na het 25e jaar pijnlijk wordt
– Bij een zeurende pijn die voor de menstruatie begint en tijdens de menstruatie heftiger wordt.
– Als je pijn elke maand erger wordt
– Als de klachten rond de menstruatie anders worden dan dat je gewend bent.
– Als je naast pijn ook hevig, langdurig of onregelmatig bloedverlies hebt

Twijfel je ergens over of ben je ergens onzeker over, neem dan gewoon altijd contact op met je huisarts Hij of zij kan dan bepalen of het nodig is om verder onderzoek te doen.