Het eerste GMS netwerk in Nederland was actief in 1994. Een hele nieuwe wereld ging er open. Bellen met elkaar buitenshuis, zonder telefoon aan een draad, mindblowing toentertijd. De generaties van nu, die kunnen het zich niet voorstellen dat we voorheen niet bereikbaar waren als we buiten de deur waren en dat we alleen gebeld konden worden op de huistelefoon.

De allereerste mobiele telefoon die werd ontworpen was de IBM Simon, in 1992. Deze is echter nooit uitgebracht in Nederland en zelfs geflopt omdat deze te vernieuwend was voor zijn tijd. De eerste mobiele telefoon die in de jaren 90 in Nederland werd uitgebracht was de Nokia 9000 Communicator. Deze ‘smartphone’ had 8 MB opslagruimte en een aantal zakelijke programma’s ingebouwd waaronder een tekstverwerker.

Welke mobiele telefoons waren als eerste op de markt in de jaren 90?

Mijn eigen eerste mobiele telefoon was van het merk Ericsson. Ik weet nog goed hoe ontzettend blij en trots ik was toen ik een mobiele telefoon kreeg van mijn ouders. Bizar om nu aan terug te denken! Het meest bekende mobiele telefoontje in de beginjaren was toch wel van Nokia. Zij waren razendsnel met het uitbrengen van de mobiele telefoons en de ontwikkeling ging erg snel. Elk jaar kon je wel een nieuwe versie van jouw Nokia of Ericsson of IBM mobiele telefoon kopen. Deze 3 merken waren de grondleggers voor de mobiele telefoon.

Mobiele telefoons uit de jaren 90 die het meest populair waren

Met een mobiele telefoon in de beginjaren van deze ontwikkeling kon je ongeveer 60 minuten bellen met de accu, had een grote antenne en je kon maar een aantal sms-jes opslaan. Zo klein en simpel als het toen begon, zo veel kan je nu met een mobiele telefoon!

Ericsson GF768

Te koop in allerlei felle kleuren, met een klepje en alleen te gebruiken om te bellen.

Pocketline Swing

Daar heeft iedereen vast wel eens van gehoord. Onverwoestbaar met een rubberen zijkant.

Nokia 3310

Ook onverwoestbaar, na tig keer laten vallen was er nog niks aan de hand. Plus: Snake, HET spel om te spelen op je mobiele telefoon in de jaren 90.

Deze werd snel daarna opgevolgd door de 3410 en daarna de 3610.

Motorola Razr V3

Hip, met klapscherm en een camera waarmee je, voor die tijd, mooie foto’s kon maken.

Samsung D500

Deze mobiele telefoon kon je niet uitklappen, maar bij deze schoof je de telefoon open.

Sony Ericsson K-lijn

Sony Ericsson mobiele telefoons werden in de jaren 90 geprezen om hun camera. Wilde je mooie foto’s maken met je mobiele telefoon, dan ging je voor een Sony Ericsson-variant.

Samsung E570 Ladyphone

Deze mobiele telefoon heb ik zelf ook nog gehad; roze, open klapbaar en met een menstruatiekalender.

LG Viewty

Deze telefoon zag er uit als een kleine camera. Een mobiel met touchscreen en 5 megapixel camera.

iPhone

Tegenwoordig loopt iedereen met een iPhone, maar Apple kwam pas veel later op de markt met hun mobiele telefoons. De iPhone was in de jaren 90 nog niet bekend, de eerste generatie iPhone werd pas uitgebracht in 2007, maar was daarmee wel meteen raak en enorm populair.

De BlackBerry

Dé zakelijke mobiele telefoon op de markt gebracht was de BlackBerry. Ontstaan in 1999 en vanaf toen voor een decennium de grootmacht voor mobiele telefoons in de zakelijke wereld. Je kon hier namelijk onderweg mee e-mailen. Of je had zelf een BlackBerry, maar zo niet, dan kende je zeker wel iemand die deze telefoon wel had.