Een te snel werkende schildklier kan erg vervelend zijn. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je schildklier te snel werkt. Het is daarom goed om te kijken welke oorzaak bij jou aan de orde is. 

Hieronder hebben we de opties voor je op een rijtje gezet. Raadpleeg altijd een arts als je denkt last te hebben van je schildklier. Het is nooit goed om een geruime tijd door te blijven lopen met een schildklier die zijn werk niet goed doet. 

Je afweersysteem is in de war

De eerste oorzaak kan zijn dat je afweersysteem in de war is. Dit is de meest voorkomende oorzaak bij een te snel werkende schildklier. Je schildklier werkt dan te snel door de ziekte van Graves. Hierdoor is je hele afweersysteem in de war. 

Dit zorgt ervoor dat je afweersysteem je eigen schildklier gaat aanvallen. Dit heeft weer een effect op de schildklier, want die gaat dan weer te veel hormonen aanmaken. Je hebt dan last van een auto-immuunziekte. 

Graves is vaak te genezen met medicijnen. Deze slik je dan een jaar tot anderhalf jaar. Daarna wordt er gekeken of Graves terug komt of dat je er van verlost bent. Je kunt er dus wel vanaf komen. 

Struma, hierdoor groeit je schildklier te langzaam 

Struma is een andere oorzaak van een te snel werkende schildklier. Het kan ook aanwezig zijn bij een traag werkende schildklier. De schilklier groeit te langzaam en hierdoor worden er te veel hormonen aangemaakt door de schildklier. 

Het wordt vaak gezien als knobbels op de schildklier. Meestal zijn ze goed aardig, maar ze kunnen ook kwaadaardig zijn. Daarom is het altijd belangrijk om dit te laten controleren door een arts. Dan weet je zeker of het goed of slecht aardig is. 

Er zijn verschillende behandelingen om Struma te genezen. Het is volledig te genezen met bijvoorbeeld medicijnen of radioactief jodium. Daarnaast wordt er ook wel eens gebruik gemaakt van een operatie wanneer het er wat heftiger aan toe gaat. 

Andere opties bij een te snel werkende schildklier

Er zijn ook nog andere opties waardoor je een te snel werkende schildklier kunt hebben. Het hoeft dus niet per se te gaan om Graves of Struma. Soms kan het ook komen door bepaalde medicijnen die je al slikt. Hierdoor kan de schildklier ook ontregelt worden. 

Je kunt ook een ontsteking hebben aan de schildklier. Hierdoor kan de schilklier ook wat sneller werken, maar dit hoeft niet per se te gaan om een veel te snel werkende schildklier. Soms werkt de schildklier wat sneller dan de andere keer, dus het is wel goed om dit in de gaten te houden. 

Verder kun je nog last hebben van een andere afweerziekte, waardoor de schilklier zijn werk niet helemaal goed of je kunt een goed aardig gezwel hebben. Laat je daarom altijd onderzoeken door een arts, zodat je weet waar je precies aan toe bent. 

Symptomen van een te snel werkende schildklier

Er zijn verschillende symptomen waar je last van kunt hebben als je een te snel werkende schildklier hebt. Hieronder hebben we de veel voorkomende symptomen voor je op een rijtje gezet: