Snel ademen in slaap, dat is eigenlijk nooit goed. Er kunnen heel wat verschillende redenen vast zitten aan het feit dat jij snel aan het ademen bent in je slaap. Daarom moet er gekeken worden waar dit precies vandaan komt.
Er zijn verschillende mogelijkheden waarom je zo snel ademt in je slaap. Deze mogelijkheden hebben we voor je op een rijtje gezet, zodat je precies weet waar je aan toe bent en hoe je dit probleem ook kunt gaan oplossen. Soms moet het namelijk wel opgelost worden.
Tijdens je slaap hoor je minder te ademen
Het is goed om te weten dat snel ademen in slaap niet hoort te doen. Je hoort tijdens je slaap namelijk rustiger te gaan ademen. Per persoon kan het verschillen hoe veel rustiger, maar het moet altijd rustiger zijn dan hoe je overdag aan het ademen bent.
Dit komt door het feit dat je metabolisme langzamer werkt tijdens je slaap. Daardoor hoeft er minder zuurstof verbruikt te worden. Je lichaam gaat dan automatisch minder snel ademen. In sommige gevallen doet je lichaam dit dus niet. Dan ga je juist sneller ademen en dit is niet de bedoeling.
Wat is een normale hoeveelheid in je slaap?
Een normale hoeveelheid ademen in je slaap heeft met verschillende dingen te maken. Snel ademen in slaap kan vooral per leeftijdsgroep dus erg verschillen. De volgende ademhaling hoeveelheden zijn normaal als je aan het slapen bent:
- Een kindje van 0 tot 1 jaar: 30 tot 60 keer in 1 minuut
- Een kindje van 1 tot 2 jaar: 24 tot 40 keer in 1 minuut
- Een kindje van 3 tot 5 jaar: 22 tot 34 keer in 1 minuut
- Een kindje van 6 tot 12 jaar: 18 tot 30 keer in 1 minuut
- Een kind van 13 tot 17 jaar: 12 tot 20 keer in 1 minuut
- Een volwassen van 18 tot 65 jaar: 12 tot 20 keer in 1 minuut
- Een oudere van 65 tot 80 jaar: 12 tot 28 keer in 1 minuut
- Een oudere van 80 jaar tot overlijden: 10 tot 30 keer in 1 minuut
Waarom adem ik snel in mijn slaap?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je sneller in slaap gaat ademen. Snel ademen in slaap kan een paar verschillende redenen hebben zoals:
- Angst en paniekaanvallen
- Astma
- Pneumonie
- Bloedstolsels
- COPD of andere longaandoeningen
Wanneer je merkt dat je echt last hebt van de ademhaling in je slaap, is het zeker van belang dat je op zoek gaat naar hulp. Anders kun je op den duur nog meer klachten gaan ervaren. Dit wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Daarom is het goed om naar een arts toe te gaan die er verstand van heeft. Zo kun je voorkomen dat het erger kan worden.
Hoe voorkom ik snel ademen in slaap?
Er zijn verschillende manieren waarop je kunt voorkomen dat je snel ademen in slaap krijgt. Soms is het niet te voorkomen doordat je bijvoorbeeld astma hebt, maar bij andere gevallen is het zeker wel te voorkomen. Zo is het goed om je eigen stresslevel in de gaten te houden, zodat je kunt voorkomen dat dit op je ademhaling slaat.
Verder is het goed om op je eigen gezondheid te letten. Over het algemeen is er niet één soort advies dat gegeven kan worden om te snel ademen in je slaap te voorkomen. Als je over het algemeen gezond leeft, kun je het in de meeste gevallen voorkomen. Maar soms krijg je het ook als je volledig gezond bent.
Hoe moet ik mijn ademhaling meten?
Als je wilt weten of je ademhaling goed is, is het goed om te snel ademen in slaap te gaan meten. Het is wel erg lastig om dit te doen. Als je aan het slapen bent, ben je namelijk niet bewust bezig met je eigen ademhaling. Daarom is het goed om te kijken hoe je je eigen ademhaling kunt meten.
Gelukkig zijn er wel verschillende manieren waarop je kunt kijken of je ademhaling goed is of niet. Soms heb je er wel hulp bij nodig, maar dit hoeft geen probleem te zijn. Vooral wanneer je met iemand samen slaapt, is het handig om hulp te vragen.
Vraag iemand om het voor je te doen
Je ademhaling meten terwijl je slaapt kun je niet zelf, snel ademen in slaap kun je dan niet zelf vaststellen. Daarom is het goed om aan iemand te vragen om het voor je te doen. Diegene kan een minuut bijhouden en dan tellen hoe vaak je in deze minuut precies ademend. Zo krijg je een beeld van hoe vaak je in en uit ademend.
Het is wel goed om dit meerdere malen te doen. Een meting geeft namelijk geen duidelijk beeld van hoe je precies ademde in de nacht. Daarom is het goed om voor jezelf meerdere metingen te doen.
Hulp van een apparaat
Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een apparaat als je wilt weten hoe vaak je in de nacht ademt. Hier hebben ze bepaalde apparaten voor in het ziekenhuis. Je kunt dan een nacht blijven slapen en dan houden ze precies bij hoe je precies ademt terwijl je aan het slapen bent.
Er zijn ook apps die zeggen bij te kunnen houden hoe je je precies gedraagt terwijl je slaapt. Wanneer je echt een duidelijk beeld wilt hebben, kun je altijd beter naar een arts toe gaan. Een app kan namelijk niet een specifiek beeld geven van de mogelijkheden die er zijn.
Wat kan ik doen aan een te snelle ademhaling?
Wanneer je weet dat snel ademen in slaap slecht is, ga je natuurlijk kijken of je dit zelf ook doet. Wanneer dit het geval is, is het goed om te kijken wat je hier precies aan kunt doen en of je er zelf wel iets aan kunt doen. Het eerste wat je kunt doen is je stress verminderen in het dagelijks leven, maar helaas is dit niet altijd mogelijk voor iedereen.
Soms helpt het ook om in een andere positie in het bed te liggen of je eigen houding te verbeteren. Het is dus goed om naar alle mogelijke opties te kijken. Op die manier krijg je een duidelijk beeld van snel ademen in slaap en kun je er ook het snelste van af zien te komen.
Onderneem actie
Wanneer je doorhebt dat het tijdens het slapen echt niet goed gaat, is het altijd verstandig om hulp te zoeken. Blijf er niet te lang mee rondlopen en ga naar een arts toe. Zo kun je erger voorkomen.
Het beste is om zo snel mogelijk aan de bel te trekken, zodat er snel wat aan gedaan kan worden. Op die manier kunnen artsen je nog het beste helpen, omdat er nog geen verdere ontwikkelingen zijn. Je lichaam is er dan nog niet zo erg aan gewend om dit te doen.