Voor we uitleggen hoe je de Wim Hof ademhaling kunt beoefenen gaan we eerst uitleggen wat de Wim Hof Methode precies inhoudt. 

De Wim Hof Methode is ontwikkeld door Wim Hof, ook wel de iceman genoemd. Deze methode combineert  koude training, ademhaling en mindset waardoor jij in jouw kracht komt te staan. Je zult je na het doe van deze oefeningen zowel fysiek als mentaal sterker voelen. 

De drie pijlers van de Wim Hof Methode zijn:

Koude training. Jezelf blootstellen aan kou heeft bewezen gezondheidsvoordelen, het versterkt namelijk je immuunsysteem, je wordt weerbaarder tegen stress en je verbetert je slaap. 

Mindset en focus. Met de juiste focus en zorg je dat je je doelen zult behalen en ben je klaar om je eigen lichaam en geest te verkennen en verbeteren.

Ademhaling. Hier gaan we het uitgebreid over hebben. De hele dag door halen we adem maar we zijn ons niet bewust van de kracht van ademhaling. Veel mensen ademen oppervlakkig vanuit hun borst en gebruiken niet de ademhaling vanuit hun buik. En dat is juist wat de Wim Hof ademhaling wel doet! 

Hoe gaat de Wim Hof ademhaling?

Voordat je gaat beginnen met de Wim Hof ademhaling zorg je voor een fijne plek waar je rustig kan zitten of liggen. Onderzoek wat voor jou het fijnste is. Ontspan en start de ademhaling volgens deze stappen:

Adem 30 keer krachtig en diep in door je neus of mond. Het tempo van ademen is sneller dan je normale ademhaling en het doel is om zoveel mogelijk zuurstof binnen te krijgen. Adem helemaal door tot je buik bol is, vul je hele borstkas met nog meer lucht en laat dan je adem weer los. 

Na deze 30 keer adem je uit en stop je met ademhalen. Anders gezegd, je laat je ademhaling stilvallen. Probeer volledig te ontspannen en let op de sensaties die je voelt in je lichaam. Als je het niet meer volhoudt, adem dan diep in en hou je adem voor 15 seconden vast. 

Adem uit met een diepe zucht, ontspan eventjes en start een 2e ronde, waarbij je weer 30 keer diep en krachtig gaat inademen. In totaal doe je dit minimaal 3 rondes, meer mag altijd maar zorg wel dat je het goed en geconcentreerd blijft doen. 

Na deze ademsessie zal je direct een fit en opgewekt gevoel ervaren. Dat is wat de Wim of ademhaling met je doet.

Vind je het fijner om de ademhaling onder begeleiding te doen? Op YouTube staan veel filmpjes en ook op de website van Wim Hof zelf kan je deze ademhaling doen, begeleid door Wim of iemand anders. Je ademt dan mee en zo leer je het juiste tempo aan te houden.

Gezondheidsvoordelen Wim Hof methode

Er zijn dus een aantal gezondheidsvoordelen als je de Wim Hof methode toe gaat passen in jouw dagelijkse leven zijn. Deze zijn als volgt:

– Je versterkt je immuunsysteem
– Je lichaam leert beter te schakelen tussen ontspannen en inspannen
– Je ontzuurt je lichaam en remt hiermee ontstekingen
– Je wordt mentaal sterker
– Je hebt meer energie
– Je voelt je gelukkiger.

We raden je zeker aan om de Wim Hof ademhaling onderdeel van je dagelijkse ritme te maken. Het beste moment s direct na het wakker worden, je begint de dag dan vol energie. Combineer je dit met de oude training en het trainen van je mindset, zal je merken dat dit je veel goed zal doen. Zet m op!